Ako fungujú sociálne siete: 5 dokumentov, ktoré ťa uvedú do obrazu

Rozmýšľal si niekedy nad tým, ako fungujú sociálne siete? Sociálne siete sú súčasťou nášho každodenného života a tak by sme mali vedieť aj o ich rizikách. Vybrali sme pre teba 5 dokumentov, ktoré ti priblížia tieto riziká a vysvetlia ti na akých princípoch sociálne siete fungujú:

1. Social Dilemma

V dokumente vystupuje množstvo bývalých zamestnancov na kľúčových pozíciách vo Facebooku, Google, Twitteri a Instagrame, ktorí hovoria o zásadnej kríze

Tento film od Netflixu, ktorý režíroval Jeff Orlowski, je v súčasnosti jednou z najsledovanejších relácií na streamovacej platforme. Získal veľkú popularitu u ľudí, ktorí rozprávajú o potenciálnych rizikách aplikácií, ktoré každý deň používame.

„Je to pre mňa jasné ako deň, tieto služby zabíjajú ľudí,“ hovorí vo filme Tim Kendall, bývalý výkonný riaditeľ Facebooku a bývalý prezident Pinterestu. „Si laboratórna krysa, všetci sme laboratórne potkany,“ hovorí Sandy Parakilas, ktorá v minulosti pracovala pre divíziu ochrany údajov Facebooku. „Kedy si ráno skontroluješ telefón? Je to pred použitím toalety alebo počas?“ pýta sa Roger McNamee, jeden z prvých investorov Facebooku.

2. The Great Hack

Už vieš, že tvoje dáta sú tým najcennejším majetkom vo svete internetu. Čo keby to teda niekto hackol a nakŕmil ťa cielenými reklamami? The Great Hack je dvojhodinový dokument, ktorý sa pokúša odhaliť rôzne politicky motivované digitálne výpravy, ktoré vyšli na svetlo po tom, čo Cambridge Analytica, britská politická poradenská firma, zhromaždila osobné údaje miliónov používateľov Facebooku, aby vytvorila cielenú politickú reklamu v roku 2016 počas prezidentských volieb v USA.

3. The American Meme

The American Meme je fantastický dokument od streamovacej platformy Netlfix, ktorý ťa prevedie životmi a zápasmi populárnych digitálnych influencerov. Ukáže ti, ako si vybudovali svoje „impéria“, čím získali odznak overenia a taktiež aké peňažné a osobné zisky sú spojené so životom na Instagrame. Najdôležitejšou časťou tohto dokumentu je, čo sa stane, ak sa títo influenceri zobudia bez svojich sledovateľov.

4. DON’T F**K WITH CATS: Hunting an Internet Killer

Aj keď je veľmi dôležité zapracovať na zlepšení fungovania sociálnych sietí, je tiež dôležité uznať, ako to zmenilo náš život. Don’t F**k With Cats: Hunting An Internet Killer je zločinecký dokument o pátracej akcii po kanadskom vrahovi a násilníkovi Lukovi Magnottovi. V roku 2010 upútal pozornosť skupiny internetových detektívov za zdieľanie videí, na ktorých zabil dve mačiatka. Prostredníctvom dokumentu ti táto skupina detektívov priblíži, ako sa oni a niekoľko ďalších používateľov sociálnych médií z celého sveta pokúsili identifikovať jeho polohu a miesto pobytu.

5. FYRE: The Greatest Party That Never Happened

Neuveriteľný hudobný festival a jedinečná príležitosť zabaviť sa s najväčšími supermodelkami sveta v roku 2017 boli zámienkou Fyre Festivalu – luxusného hudobného festivalu na súkromnom ostrove na Bahamách, ktorý sa nikdy neuskutočnil! Festival vytvorili Billy McFarland a rapper Ja Rule a na sociálnych sieťach, najmä na Instagrame, so šialenou intenzitou propagovali, že ak by si narazil na ich príspevky, určite by si tam chcel byť! Bohužiaľ, celá vec sa ukázala ako obrovský podvod a ak chceš vedieť, ako sa to vyvíjalo v reálnom čase, musíš si tento dokument pozrieť na Netflixe!

close

Chceš kupón na svoj ďalší nákup?

Si na správnom mieste! 🎁

Prihláste sa a získajte exkluzívne zľavy do našich partnerských obchodov a zostaňte aktuálny s našimi článkami. :')

Pre viac info si prečítaj našu ochranu údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *