Ako si vybrať práčku podľa vlastností a typov

Vybrať správnu práčku môže byť niekedy veľmi zložité. Vybrať si práčku s horným plnením alebo s predným? Potrebujem aj sušičku? Aké funkcie by mala mať kvalitná práčka? V tomto článku si ukážeme ako si vybrať práčku podľa vlastností a typov a taktiež si jednotlivé funkcie a vlastnosti popíšeme.

V prvom rade by ste si mali zhodnotiť, koľko oblečenia a ako často budete prať, aký objem je pre vašu domácnosť postačujúci a aké funkcie by ste pri svojej novej práčke radi objavili.

Práčka s horným alebo s predným plnením?

Práčky s horným plnením sú najvhodnejšie do malých kúpeľní a bytov, pretože ušetria mnoho priestoru, Sú užšie a nezaberajú priestor do strán. Práčka s predným plnením je vhodná do väčších kúpeľní a do domácností s väčším počtom ľudí. Výhodou je, že na ňu môžete položiť aj sušičku, čo vám ušetrí veľa miesta.

Práčky so sušičkou

Práčky so sušičkou obľúbeným spotrebičom v malých domácnostiach a priestoroch. Ušetria peniaze pri kúpe, ale majú väčšiu spotrebu energie. Takisto ušetria veľa času a môžete si vybrať z mnohých variantov.

BEKO HTV8746XF

AEG L9WBE49W

Slim/úzke práčky

Sú to práčky, ktoré sa hodia do bytov malých rozmerov a do domácností s malým počtom ľudí. Ušetria veľa miesta a funkciami sú porovnateľné s bežnými práčkami.

Vlastnosti práčky

1. Objem práčky

Pri objeme práčky je potreba zvážiť, koľko kilogramov oblečenia budete prať a na koľko práčku zakaždým naplníte. Keď pri väčšom objeme práčky naplníte menšie množstvo, pranie sa stane menej úsporné.

2. Spotreba vody a energie

Úspornejšie práčky sú spravidla drahšie ale tieto náklady sa vám vrátia pri nižšej spotrebe vody a energie. Takisto šetria aj životné prostredie, čo vám dodá určite dobrý pocit.

3. Hlučnosť

Pri výbere práčky na základe hlučnosti treba zvážiť vaše okolnosti – ak periete zvyčajne večer alebo máte malé deti. Hlučnosť práčky sa rozdeľuje na hlučnosť pri praní a hlučnosť pri žmýkaní. Najtichšie práčky majú hlučnosť do 50 dB a tie najhlučnejšie môžu prekročiť aj 75 dB.

4. Motor

Od motora závisí hlučnosť prania, výkonnosť a taktiež aj životnosť práčky. Máme 3 typy motorov:

Klasický motor

Nachádza sa mimo osi bubna, je hlučnejší, nie je úsporný a veľmi málo efektívny.

Directdrive motor

Tento motor môžeme nájsť v drahších práčkach. Nachádza sa priamo v osi bubna a vďaka tomu je ľahšie ovládateľný a stabilný.

Invertorový motor

Invertorový motor je spoľahlivejší, výkonnejší a odolnejší oproti klasickému motoru. Funguje na princípe elektrického riadenia otáčok, ktoré znižuje opotrebenie a spotrebu.

5. Otáčky

Čím vyššie otáčky, tým vyššia cena. Označujú sa v počte otáčok za minútu. Vyšší počet otáčok je vhodný pokiaľ máte alebo zvažujete sušičku, vtedy je najvhodnejšie 1 200 otáčok za minútu. Taktiež treba zvážiť aj funkciu šetrného prania pri nižších otáčkach.

6. Programy

Základné pracie programy práčky sú napríklad: prací program na bavlnu, syntetiku a jemné tkaniny. Existujú taktiež ďalšie programy, ktoré vám môžu zjednodušiť výber práčky. Musíte zvážiť, aké materiály alebo ako veľmi znečistené oblečenie budete prať.

Ďalšie programy napríklad: na silne znečistenú bielizeň, na denimové materiály, na športové oblečenie, taktiež sú programy na oblečenie pre bábätká – baby care alebo program pri polovičnom naplnení bubna.

Prečítať ako ďalšie: https://allforsurprise.235.sk/blog/xiaomi-inteligentna-domacnost/ 

Funkcie práčky:

Vodotesný systém WPS

Tento systém nás chráni pred možnými poruchami hadíc. Pokiaľ zaznamená poruchu hadice, uzavrie prítok vody a tak zabezpečí aby voda nevytiekla von z práčky.

Parné pranie

Funkcia parného prania pomáha preniknúť pracím prostriedkom hlbšie a vyčistiť tak aj veľmi odolné škvrny.

Posistop

Slúži práčkam s plnením zhora tým, že zastaví plniaci bubon smerom nahor, aby ste mohli ihneď vybrať bielizeň.

AquaSafe

Funkcia Aquasafe sleduje vnútorný obeh vody v práčke a pri akejkoľvek poruche zastaví práčku a vyčerpá z nej vodu.

Jednoduché žehlenie

Využiteľné pri praní pokrčenej bielizne. Práčka zvýši objem vody a napokon sa využije šetrné žmýkanie.

Detský zámok

Pri zapnutí detského zámku, nebude vášmu dieťaťu umožnené otvorenie dvierok či postláčanie tlačidiel. Detský zámok deaktivuje všetky funkcie práčky.

Fuzzy Logic

Táto funkcia dokáže počas cyklu rozpoznať, koľko je potrebné spotrebovať vody, čistiaceho prostriedku a takisto potrebnú dĺžku cyklu.

Aqua Stop

Tento systém sleduje poruchy práčky a využíva bezpečnostné opatrenia, ktoré zabránia vytopeniu vašej kúpeľne.

Odložený štart a koniec prania

Vďaka týmto funkciám si môžete presne nastaviť kedy má vaša práčka začať prať alebo kedy má naopak skončiť.

Aqua senzor

Kontrolu znečistenie vody počas pláchania a podľa toho určí potrebný počet pracích cyklov.

Electrolux EW6T14262

BEKO EWUE7612CSXS0

LG F4DT408AIDD

close

Chceš kupón na svoj ďalší nákup?

Si na správnom mieste! 🎁

Prihláste sa a získajte exkluzívne zľavy do našich partnerských obchodov a zostaňte aktuálny s našimi článkami. :')

Pre viac info si prečítaj našu ochranu údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *