Ako sa rozhodnúť pre správny výber chladničky

Plánujete si kúpiť chladničku ale neviete ako na to? Aký typ chladničky zvoliť, aké funkcie potrebujete? V dnešnom článku sa dozviete, ako na správny výber, ako sa rozhodnúť pre jednotlivý typ a vlastnosti vašej budúcej chladničky.

Energetická spotreba 

V súčasnosti, v dobe potrebného ekologického myslenia, je asi najdôležitejším bodom energetická spotreba vášho spotrebiča. Chladničky nie sú výnimkou, a tak si treba poriadne preštudovať energetický štítok, ktorý sa musí nachádzať na každom spotrebiči.

Opis energetického štítka na príklade:

ako si vybrať chaldničku tipy

Kompresory a okruhy

V súčasnosti chladničky tvorí spravidla 1 kompresor a 1 alebo 2 okruhy. Veľkou výhodou 2 okruhov je nezávislé vypnutie chladničky a mrazničky zvlášť, čo sa ocení hlavne pri odmrazovaní mrazničky. Má to taktiež nevýhodu – mierne vyššiu spotrebu oproti 1 okruhu.

Objem

Veľkosť a objem chladničky závisí od životného cyklu domácnosti, napríklad pri väčších nákupoch na týždeň sa odporúčajú chladničky s väčším objemom. Pre správny výber chladničky musíte brať ohľad aj na jej rozmery.

Odporúčané objemy v závislosti od počtu ľudí v domácnosti:

Počet ľudí v domácnosti Objem chladničky Objem mrazničky
1 60 l 25 l
2 100 l 45 l
3 150 l 70 l
4+ >200 l >90 l

Mraznička, dávkovač vody a ľadu

Pri výbere mrazničky môžete vyberať z 2 variantov: buď si zvolíte voľne stojacu mrazničku alebo siahnete po kombinovanej chladničke, ktorou súčasťou je aj mraznička. Pri kombinovaných chladničkách môžete vyberať z 2 typov:

                  • s mrazničkou v dolnej časti chladničky
                  • s mrazničkou v hornej časti chladničky.

ako si vybrať chaldničku s mrazničkou tipyako si vybrať chaldničku tipy

Zariadenie na výrobu ľadu a dávkovač vody nájdeme najmä pri amerických chladničkách. Tieto dávkovače nájdete umiestnené na prednej časti dverí. Pri týchto funkciách sa dosť často vyžaduje napojenie chladničky na prívod vody.

ako si vybrať chaldničku tipy

 

Prečítať ako ďalšie: https://allforsurprise.235.sk/blog/galaxy-s21/ 

Funkcie

No frost funkcia – beznámrazová funkcia, ktorá vám zaručí, že už nikdy nebudete musieť rozmrazovať mrazničku – námraza sa tam jednoducho netvorí.

Nulová zóna – aby vaše potraviny ostali čerstvé, existuje funkcia, ktorá udržuje teplotu okolo 0° C a má optimálnu vlhkosť.

Super mrazenie – funkcia prudkého zmrazenia, pri ktorom sa zachová pôvodná chuť potravín.

Super chladenie – pri vložení väčšieho množstva potravín izbovej teploty sa chladnička oteplí, funkcia super chladenia aktivuje rýchlejšie schladenie vložených potravín.

Ionizátor – pomáha odstrániť pachy a redukovať množstvo baktérií.

Prázdninový režim – inteligentná funkcia vhodná v období dovolenie, ktorá automaticky zníži výkon chladenia a je udržiavaná optimálna teplota pre trvanlivé potraviny.

Typy chladničiek

1. Americké chladničky (side-by-side)

Americké chladničky sú vhodné najmä pri početných rodinách a vyžadujú si väčší priestor v kuchyni. Tieto chladničky majú rozdelenú chladiacu a mraziacu časť a súčasťou častokrát býva dávkovač vody a ľadu. Majú moderné funkcie, veľký objemový priestor a poslúžia aj náročnému spotrebiteľovi. Nevýhodou je vyššia spotreba energie a cena.

Beko GN 163120 X

ako si vybrať chaldničku beko

Samsung RS67N8211B1

ako si vybrať chaldničku samsung

LG GSL360ICEV

ako si vybrať chaldničku lg

2. Vstavané chladničky

Vstavané chladničky sa hodia do na mieru robených kuchýň, kde aj ostatné spotrebiče sú vstavané. Majú špeciálne upravené steny a otváranie, aby sa jednoducho zmestili do skrinky. Nevýhodou je potreba zaistiť chladničke voľné prúdenie vzduchu, aby sa neprehrievala. Výhodou je, že nie sú hlučné a dodajú eleganciu do vašej kuchyne.

Bosch KIV87VFF0

ako si vybrať chaldničku bosch

Siemens KI86VVS30

ako si vybrať chaldničku siemens

Whirlpool ARG 180701

ako si vybrať chaldničku whirlpool

 

3. Chladničky s mrazničkou (kombinované)

Kombinované chladničky sú najobľúbenejším a najpraktickejším variantom v domácnostiach. Obsahujú kombináciu chladenia aj mrazenia, majú veľmi veľa užitočných funkcii a môžete si vybrať zo širokej škály modelov. Jedinou nevýhodou je menší objem mraziacej časti.

Samsung RB33J3200SA

ako si vybrať chaldničku samsung

Bosch KGN56HI3P

ako si vybrať chaldničku bosch

Whirlpool B TNF 5323 OX

ako si vybrať chaldničku whirlpool

 

4. Chladničky bez mrazničky (monoklimatické)

Monoklimatické chladničky sú vhodné najmä do domácností, kde je potreba veľkého úložného priestoru na potraviny. Taktiež je využiteľná na chate alebo v kanceláriách, kde mrazničky nie sú potrebné. Vzhľadom na chýbajúcu mrazničku, nie je potrebné chladničku odmrazovať. Nevýhodou je malý výber.

Gorenje R 6191 DX

ako si vybrať chaldničku gorenje

Philco PTL 3602 NX

ako si vybrať chaldničku philco ptl

WHIRLPOOL SW8 AM2C XR VY

ako si vybrať chaldničku whirlpool

close

Chceš kupón na svoj ďalší nákup?

Si na správnom mieste! 🎁

Prihláste sa a získajte exkluzívne zľavy do našich partnerských obchodov a zostaňte aktuálny s našimi článkami. :')

Pre viac info si prečítaj našu ochranu údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *